Familierecht

Juridische dienstverlening Blog

Het is te hopen dat je nooit een advocaat nodig hebt. Maar steeds meer mensen gaan scheiden of komen op een andere manier in aanraking met een advocaat en evt. rechter. Elke advocaat heeft zijn eigen specialisme. Familierecht is een van deze specialismen.


Scheiding

Werkt je relatie helaas niet meer. Hebben jullie alles geprobeerd? Helaas lukt het soms echt niet meer om er samen uit te komen, dan volgt er een scheiding. Als het enigszins kan, kunnen jullie het beste proberen om als goede vrienden uit elkaar te gaan. Dit maakt heel veel dingen makkelijker. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Jullie zullen al jullie bezittingen moeten verdelen. En er moet alimentatie voor de kinderen berekend worden en ook partneralimentatie. Hier kan je overigens ook afstand van afdoen. Van kinderalimentatie kan dat niet. Je ex is verplicht om dit te betalen, je hebt een minimum bijdrage van 25 euro per kind. Jouw advocaat zal het juiste alimentatiebedrag berekenen aan de hand van jullie jaaropgaven / salarisstroken. Werkt jouw ex-partner hier niet aan mee, dan zal de advocaat een verzoekschrift indienen bij de rechtbank. De rechter zal dan beslissen wat de hoogte van de alimentatie wordt. Jouw ex-partner moet zich hier aan houden, betaalt hij of zij niet, dan kan je in het ergste geval zelfs beslag laten leggen op zijn of haar spullen. Laten we hopen dat het zo ver niet komt, want dit is voor niemand fijn. Het contact tussen jullie wordt hier zeker niet beter van, dat is voor niemand fijn, zeker niet voor de kinderen!


Ouderschapsplan

Als jullie kinderen hebben, moet er een ouderschapsplan opgesteld worden. Hierin worden alle afspraken met betrekking tot de kinderen vast gelegd, zoals de omgangsregeling, alimentatiebedrag, maar ook bijzondere situaties als de verjaardagen van de kinderen. Kinderen Het is in het belang van de kinderen dat jullie elkaar iets gunnen. Als jullie kinderen oud genoeg zijn om zelf heen en weer te fietsen van de ene ouder naar de andere ouder, wees dan niet boos als je kind even bij de ouder langs gaat waar hij of zij op dat moment niet is. Laat je kind ook altijd contact opnemen met de andere ouder als hij of zij daar behoefte aan heeft. Maak ook geen ruzie in het bijzijn van de kinderen. En wil je een keer schuiven met de omgangsregeling of iets anders, regel dit dan direct met je ex en niet via de kinderen. Dit soort dingen maken het een stuk makkelijker voor jullie kind. Probeer zo veel mogelijk vast te leggen, volgens de regels van het familierecht. Maar ga hier wel flexibel mee om. Dit maakt het zowel voor jou als jouw ex-partner, maar ook zeer zeker voor de kinderen een stuk makkelijker.

Op zoek naar een betrouwbaar en deskundig advocaat gespecialiseerd in het familierecht? Neem dan contact op met TRC Advocaten in Valkenswaard.

Delen

16 juni 2017

Monique schrijft over het recht

Hallo, Ik ben Monique en ik ben deze blog begonnen omdat er veel onduidelijkheden over het recht op kinderalimentatie zijn. Veel mensen weten niet hoe ze dit formeel moeten regelen, hoe ze kunnen laten berekenen op welk bedrag zij recht hebben, etc. etc. Op internet is hier erg veel over te vinden, maar elke persoonlijke situatie is anders. Ik hoop dat we via deze blog met elkaar kunnen praten over hoe dit bij iedereen gegaan is en hopelijk kunnen wij elkaar op deze manier met tips en trucs helpen. Een scheiding kost veel energie en geld en als we het dan via deze blog wat makkelijker voor elkaar kunnen maken, zou dat fijn zijn!